




| |
Syltning
 |
Syltning er en
ældgammel konserveringsform, som ikke bruges så meget mere privat -
især ikke i byerne, hvor det også kan være vanskeligt at skaffe
råvarerne. På landet, derimod, er der stadig en del, der gemmer havens
gode frugter, bær og grønsager på denne måde. |
For nogle år siden lavede
jeg som sædvanligt en masse syltesager, både surt og sødt, fordi jeg ikke
kan holde ud at se frugt og grønt gå til spilde. Som sædvanligt havde jeg
også svært ved at bruge det hele selv - vi er kun to voksne i husholdningen
- og selv om familie og venner var gode til at tage noget, blev der
alligevel en del tilbage, som jeg ikke fik brugt. |
En af mine venner sagde,
at hun syntes, jeg skulle sælge det, og det var da en idé. Jeg undersøgte
hos Fødevareregionen, hvad der skulle til, for at jeg måtte sælge det, og
fik en masse hjælp fra dem. Jeg har en aftale med Kafé Kolind om, at jeg
benytter deres køkken i weekends, hvor de alligevel har lukket, og det er
en aftale, jeg er meget glad for. |
Fødevarestyrelsen i Århus
har besøgt mig og kontrolleret, at jeg følger regler m.v., og jeg har derfor
fået en Smiley, og du kan se kontrolrapporten her:
 |
Skulle du alligevel være
utryg ved mit produkt, er du velkommen til at returnere det til mig, og du
vil så få dine penge tilbage. |
Der er ikke noget
industrialiseret over mine produkter. Langt de fleste råvarer kommer fra
min egen have, hvor der ikke sprøjtes eller bruges kunstgødninger. Af
hensyn til fødevaresikkerheden må jeg ikke sælge varer, der er syltet i
mit private køkken, men derudover foregår det præcis, som om jeg stod
derhjemme. |
Du får altså et
garanteret hjemmelavet produkt uden andre tilsætningsstoffer end det
gammelkendte konserveringsmiddel Atamon og geleringsmidler, som også har
været brugt i mange, mange år. |
|
Produkter |
Jeg
sylter stort set alt, hvad man traditionelt har syltet i en husholdning:
Græskar, asier, agurker af forskellig art, grønne tomater, forskellige
marmelader/syltetøjer samt geléer. Salget foregår hjemmefra, eller i Den
gamle By i Århus, hvor vi i december har en bod
med hjemmelavede juleting og syltede sager. |
|
Derudover sylter jeg en del uden
sukker. |
|
Har du lyst til at prøve det, er du
velkommen til at kontakte mig efter kl. 17 på hverdage og ellers i weekends, så ser vi, om jeg har noget, der
kunne friste. |
|
|